Historiaa ”Kolmen sukupolven juhlasta”
(Sulo ”Supe” Lehdon teksti vuodelta 2018)
Olin 1991 jäänyt eläkkeelle ja liityin heti syksyllä Oulun veteraaniopettajien kuoroon, johon vaimoni oli liittynyt vuotta aikaisemmin. Kuoron johtajana toimi Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokan opettaja Onni Tolonen.
Kuorohan oli tuttu jo työajalta, koska monissa työssäolevien juhlissa kuoro oli esiintymässä.
Onni sitten kuoli ja uudeksi johtajaksi lupautui Temmeksessä asuva Sylvi Saksio. Laulajaksi ja apujohtajaksi tuli niihin aikoihin myös Ynnin poikia ja Jokilaakson laulajia johtanut Antero Alikoski.
Muistaakseni jo ennen Anteron tuloa suunnittelimme Sylvin kanssa jotain mukavaa yhteistoimintaa kaupungin koulujen kanssa. Keksimme nimeksi ”Kolmen sukupolven juhlan” eli me eläkeläiset, työssä olevat ja lapset.
Yhteiseksi ohjelmanumeroksi etsittiin ja lopulta saatiin Vesa Pentin aikaisemmin tehdystä kantaatista sopiva Kotihongikko-laulu, joka muokattiin erikseen ja yhdessä laulettavaksi. Parin vuoden jälkeen keksimme yhteislauluksi lasten kanssa ”Isä ja lapsi”-laulun. Siitä on kovasti tykätty.
Tuohon aikaan oli luokkien opettajansa kanssa kehitettävä leirikoulun ja retkien rahat, jonka takia alkuun juhlat pidettiin illalla vanhempien ja isovanhempien saamiseksi juhlaan. Koululle jäi vapaudet muodostaa tilaisuuden muu ohjelma mielensä mukaisesti. Juhlan pitämisaika on ollut alusta alkaen Kalevalanpäivän ja alkavan hiihtoloman paikkeille.
Vuonna 1995 helmikuun 28. päivä olimme siis eka kerran juhlimassa näissä merkeissä Lintulammen koulussa.
Olihan koulu ollut 32 vuotta johdettavanani ja lisäksi siellä oli tyttärelläni ja pojallani 6. luokka opetettavana.
Kumpikin luokka suunnitteli leirikoulua, joten oli paikallaan järjestää myyjäiset leirirahan hankkimiseksi. Omalta kohdaltani kolme polvea toteutui henkilökohtaiseksi, sillä vaimoni oli kuorossa ja koulun entinen opettaja.
Lisäksi Merjan eli Mellun alle kouluikäiset lapset olivat juhlassa yleisönä, joten kolme polvea toteutui ihan omasta perheestä. Myöhempinä vuosina eri kouluissa kolme polvea piti aina hiukan dramatisoida eli näyttää, miten se kolme polvea syntyy.
Samaa illalla tapahtuvaa yhteistoimintaa jatkettiin muutamia vuosia, mutta leirikoulurahojen hankinta ilmeisesti helpottui, koska koulut pitivät mieluummin juhlan koulutuntien aikaan. Tilaisuuksissa olin usein juontajana tai loppupuheen pitäjänä, jolloin oli helppo innostaa lapsia kirjoittamaan isovanhemmillensä tietokoneella kirje, tulostaa se ja pistää kuoreen sekä osoite päälle ja lähettää postin vietäväksi. Näin voi ilahduttaa mummia tai
pappaa, koska nykyisin kirjoitetaan niin harvoin, kun on muita helpompia keinoja pitää yhteyttä.
Ensi vuodeksi on suunniteltu yhteistyötä saatavaksi Madekosken koulun kanssa. Jos ei heille käy, uusia koulujahan rakennetaan jatkuvasti, joten paikka löytyy.
Toivottavasti seuraavat sukupolvet jatkavat mukavaksi sukupolvien tapaamistavaksi kehittämäämme keinoa.
Muistiin merkitsi
Supe (Sulo Lehto), jonka vaimo oli kuorossa, Virpi-tytär opettajana Herukan koulussa ja Mellu-tytär sekä Jysky-poika Lintulammen koulussa. He omalta osaltaan helpottivat aloitusvuosia.
Luettelo käydyistä kouluista:
1995 Lintulampi
1996 Teuvo Pakkala
1997 Myllytulli
1998 Koskela, mukana oli silloinen veteraaniopettajien liiton puh.joht. Otso Vilhunen
1999 Herukka
2000 Oulunsuu
2001 Nuottasaari
2002 Oulujoki
2003 Hintta, väistötiloissa
2004 Myllyoja
2005 Pöllönkangas, yhtenäiskoulu
2006 Hintta, remontti tehty
2007 Knuutilankangas
2008 Kaakkuri, yhtenäiskoulu2009 Oulunlahti
2010 Tuira
2011 Maikkula
2012 Rajakylä
2013 Hönttämäki
2014 Kaukovainio
2015 Toppila
2016 Kastelli
2017 Länsituulen koulu, Haukipudas
Tähän mennessä 23 koulua, tosin Hintta kahdesti
Sulo Lehto